فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 38 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا باقری نژاد، رسول روشن چسلی*، محمدآرش رمضانی، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 1-34

    سابقه ی ترومای پیچیده در کودکی می تواند به تاثیرات روان شناختی قابل توجهی در بزرگسالی منجر شود که یکی از مهم ترین آن ها ادراک-های ناسازگارانه از خود است. هدف مطالعه ی حاضر، فراهم کردن درکی عمیق از چگونگی ادراک خود در مراجعان بزرگسال ایرانی است که سابقه ای از ترومای پیچیده در کودکی داشته اند. روش پژوهش، پدیدارشناسی تفسیری است که یک روش کیفی است. برای این منظور، 12 مراجع (8 زن و 4 مرد) با سابقه ای از ترومای پیچیده (غفلت هیجانی و فیزیکی و سوءرفتار هیجانی، فیزیکی و جنسی) که به دو کلینیک روان شناسی در تهران مراجعه کرده بودند با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه عمیق استفاده شد. مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه پیاده شد و با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد. دو مولفه ی اصلی به نام های درک مرکزی از خود و راهبردهای مقابله ای استخراج شد. درک مرکزی از خود، شامل دو طبقه ی اصلی شرم ناسازگارانه و ترس ناسازگارانه بود؛ و راهبردهای مقابله ای، شامل پنج طبقه اصلی اجتناب، برگرداندن خشم نسبت به خود و رفتارهای جبرانی بود. یافته ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ترومای پیچیده، ادراک خود، پدیدارشناسی
  • فریبرز محمدی*، مسعود غلامعلی لواسانی، جواد اژه ای صفحات 35-55

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزشی شناختی- رفتاری مبتنی بر تصویر بدن بر رضایت و عملکرد جنسی دانشجویان زن متاهل بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان زن متاهل شاغل در رشته های علوم انسانی بود که از بین آن ها دانشکده های (روانشناسی و علوم تریبتی،علوم اجتماعی و اقتصاد) که از تصویر بدن خود ناراضی بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به هدف پژوهش کسانی که بر طبق پرسشنامه چند بعدی بدن- خود نمره متوسط یا پایین تر از آن را دریافت نمودند، انتخاب و از این بین افرادی که در پرسشنامه های رضایت جنسی لارسون و عملکرد جنسی زنان نمره متوسط به پایین را کسب کردند، تعداد 30 (15 نفر گروه آزمایش- 15 نفر گروه گواه) نفر برای شرکت در برنامه آموزشی شناختی- رفتاری تصویر بدن، انتخاب شدند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در میزان افزایش رضایت و عملکرد جنسی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0> P). بنابراین برنامه آموزشی شناختی- رفتاری مبتنی بر تصویر بدن با اصلاح تصویر بدن منفی می تواند منجر به افزایش عملکرد و رضایت جنسی دانشجویان زن متاهل گردد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی شناختی- رفتاری، تصویر بدن، رضایت جنسی، عملکرد جنسی
  • سعید رضایی* صفحات 57-78

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، اضطراب و استرس مادران دارای کودکان مبتلا به اتیسم انجام شده است. این مطالعه از نوع آزمایشی باطرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال اتیسم مرکز اتیسم دوم آوریل شهر تهران در سال 97-96 بود که از بین آنها تعداد 18 مادر دارای کودک با اختلال اتیسم به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس،(DASS-21)، برای گرداوری داده ها استفاده شد و از تحلیل واریانس و تحلیل کوواریانس با رعایت پیش فرضها، برای تحلیل داده ها استفاده شد. برنامه درمانی در 12 جلسه متوالی دو ساعته به مدت دو ماه برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، نمرات افسردگی، اضطراب و استرس مادران گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری (05/0>P)، کاهش یافته است. با توجه به موثر بودن درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش افسردگی، اضطراب و استرس مادران دارای فرزند اتیسم از این روش می توان به عنوان یک مداخله روان شناختی در کنار سایر مداخله ها استفاده نمود

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، اضطراب، استرس، مادران، اتیسم
  • بهزاد تقی پور، سجاد بشرپور*، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 79-99

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان هیپوونتلاسیون بر حساسیت اضطرابی و پردازش هیجانی زنان مبتلا به اختلال پانیک بود. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال پانیک بود که به مرکز جامع سلامت سیدحاتمی شهر اردبیل در تابستان و پاییز سال 1397 مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی 4 هفته (12 جلسه و هر جلسه 17 دقیقه) تحت درمان هیپوونتلاسیون قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت. پرسشنامه حساسیت اضطرابی (ریس و پترسون، 1985) و پردازش هیجانی) باکر، توماس، توماس و اوونز، 2007) به عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون حساسیت اضطرابی و پردازش هیجانی گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد (01/0=P). به این ترتیب می توان گفت که درمان هیپوونتلاسیون موجب کاهش نمرات حساسیت اضطرابی و پردازش هیجانی زنان مبتلا به اختلال پانیک شده است.. کلید وازه ها: درمان هیپوونتلاسیون، حساسیت اضطرابی، پردازش هیجان، اختلال پانیک

    کلیدواژگان: درمان هیپوونتلاسیون، حساسیت اضطرابی، پردازش، هیجان، اختلال پانیک
  • زهره پارسامعین*، شکوه السادات بنی جمالی، غلامرضا صرامی صفحات 101-118
    مقدمه

    گرچه عدم تبعیت در میان همه شاخه های پزشکی شایع است،اختلالات روانپریشی با چالش بییشتری در برابر این مساله مواجه است که خطر آن را افزایش می دهد.پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی برنامه بازگشت به اجتماع بر تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای بستری در مراکز توانبخشی شهر تهران تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و انتصاب تصادفی با احتساب معیارهای ورود و خروج از نمونه،نمونه ای به حجم 40 بیمار انتخاب و در گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند.در ابتدای پژوهش دو گروه از نظر متغیرهای سن و تحصیلات یکسان سازی شدند. گروه آزمایش به مدت 16 جلسه تحت آموزش برنامه بازگشت به اجتماع ،دو جلسه در هفته،قرار گرفت.آزمودنیهای گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه تبعیت از درمان موریسکی پاسخ دادند.

    یافته ها

    جهت تحلیل داده ها به دلیل نرمال نبودن داده ها و عدم رعایت مفروضه شیب رگرسیون،از آزمون u- مان ویتنی استفاده شدو یافته ها نشان دادند که بیماران گروه بازگشت به اجتماع در مقایسه با گروه کنترل پس از اجرای برنامه تفاوت معنی دار نشان دادند (10.500:U)،اما پس از دو ماه پیگیری، در نمره تبعیت از درمان (70.500:U)،دو گروه تفاوت معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    علی رغم محدودیتهای موجود، با توجه به نتایج به دست آمده مبنی بر اثربخشی برنامه بازگشت به اجتماع بر بهبود تبعیت از درمان در افراد مبتلا به اسکیزوفرنیا ،اجرای این برنامه به منظور توانمند سازی بیماران در مدیریت بیماری و کاهش عود پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، برنامه بازگشت به اجتماع، تبعیت ازدرمان، توانمندسازی، کاهش عود
  • محسن سیاوشی، نورعلی فرخی*، کوروش گودرزی، مهدی روزبهانی صفحات 119-143
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان به کمک حیوان خانگی با بازی درمانی در کاهش اختلالات رفتاری کودکان دبستانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت نیمه آزمایشی با طرح سه گروهی با پیش-آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری در این پژوهش عبارت بود از کلیه دانش آموزان پسر دبستانی مراجعه کننده به هسته مشاوره آموزش و پرورش و مرکز مشاوره ماهان شهرستان ملایر که تشخیص اختلال رفتاری داشتند. اعضای نمونه در این پژوهش در قالب گروه کنترل و دو گروه آزمایش هرکدام به تعداد 15 نفر از میان افراد دارای ملاک های ورود به این پژوهش به روش تصادفی انتخاب شدند. برای ارزیابی اختلالات رفتاری آزمودنی ها از پرسشنامه راتر (مقیاس معلم) استفاده شد. جلسات درمان به کمک حیوان خانگی برای گروه آزمایش1 بر اساس محتوای پیشنهادی پاریش-پلاس (2016) و فاین (2015) در ده جلسه ارایه شد. محتوای جلسات بازی درمانی برای گروه آزمایش2 بر اساس بازی های پیشنهادی کداسن و شفر (2010) در ده جلسه ارایه شدند. جهت آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی با نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته نشان دادند که هر دو روش درمان در کاهش اختلالات رفتاری موثر هستند. دو روش درمانی در کاهش اختلالات رفتاری تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد بازی درمانی و درمان به کمک حیوان خانگی، در کاهش اختلالات رفتاری کودکان دبستانی، نقش مهمی داشته اند.

    کلیدواژگان: مقایسه، اثربخشی، اختلالات رفتاری، درمان به کمک حیوان خانگی، بازی درمانی
|
  • Mina Bagherinezhad, Rasol Roshan Chesli *, MohammadArash Ramezani, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaei Pages 1-34

    Experience of complex trauma in childhood can lead to significant psychological effects in adulthood. One of such most important effects is maladaptive sense of self. The purpose of this study was to provide a deep understanding regarding the quality of sense of self in Iranian adult clients with a history of complex trauma. The research method employed was interpretive phenomenology, which is a qualitative method. For this purpose, using purposeful sampling, 12 clients (8 females and 4 males), with a history of complex trauma (emotional and physical neglect, and emotional, physical and sexual abuse) who referred to two psychological clinics in Tehran, were selected. In-depth interviews were held to collect data. The interview sessions were recorded and transcribed verbatim and were analyzed using the seven-stage method of Colaizzi. The two main themes extracted were the central sense of self and coping strategies. The central sense of self included two main categories of maladaptive shame and maladaptive fear. The coping strategies included three main categories of avoidance, feeling angry with oneself, and compensatory behaviors. In the end, the findings were discussed.

    Keywords: Complex trauma, Sense of self, Phenomenology
  • Fariborz Mohammadi *, Masoud Gholamalli Lavasani, Javad Ejei Pages 35-55

    The goal of this research was to determine the effectiveness of the cognitive-behavioral educational program based on body image for sexual satisfaction and functioning for married female university students. The research design was quasi-experimental with a pretest, posttest, and control group. The statistical population of the study included all married female students studying in the faculties of humanities (i.e., Faculties of Psychology and Tributary Sciences; Social Sciences; and Economics) that according to the Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ), were dissatisfied with their body image. Among these students, 30 of whom getting scores lower than the average on Larson's sexual satisfaction questionnaire (LSSQ) and Female Sexual Function Index (FSFI) were selected (15 subjects were assigned to the experimental group, and 15 subjects were assigned to the control group) to participate in the Cognitive-Behavioral Educational Program. The analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that after receiving intervention, a significant difference (P<0/001) was found between the experimental and control groups in the rate of increase in sexual satisfaction and functioning. Based on the findings, it can be concluded that the cognitive-behavioral educational program based on body image and modification of negative body image can be used to increase sexual satisfaction and functioning in married female students who are dissatisfied with their body image.

    Keywords: cognitive-behavioral educational program, body image, sexual function, sexual satisfaction
  • Saeed Rezayi * Pages 57-78

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of the acceptance and commitment therapy for reducing depression, anxiety and stress in parents with autism spectrum children. This research was an experimental study with a pre-test, post-test and control group. The statistical population included all mothers with autistic children who referred to the Tehran April 2 Autism center in 2017-2018. Eighteen mothers with autistic children were selected as the sample and randomly divided into an experimental group and a control group. Depression Anxiety Stress Scale-21(DASS-21) was used for collecting the data. The data were analyzed through MANCOVA and by following statistical assumptions required for data analysis. The therapeutic program was run in 12 successive sessions for two months, with each session lasting for two hours. The results showed that in the post-test, the scores of depression, anxiety, and stress reduced significantly for mothers in the experimental group compared to their counterparts in the control group. Based on the effectiveness of the Acceptance and commitment therapy for the experimental group (i.e., mothers with Autistic Children in the experimental group, p < 0.001), this method can be used as a psychological treatment intervention along with other intervention methods.

    Keywords: Acceptance, Commitment therapy, Anxiety, stress, autism mothers
  • Behzad Taghipuor, Sajjad Badharpoor *, Nader Hajilo, Mohamad Narimani Pages 79-99

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of Hypoventilation Therapy on Emotional processing and Anxiety Sensitivity in women with Panic Disorder. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with a control group. The statistical population included all panic disorder patients who visited the Seyed Hatami Ardabil Comprehensive Health center in summer and fall of 2018. From them, 30 patients were selected through the convenience sampling method and randomly placed into two equal experimental and control groups. The experimental group received 4 weeks (12 sessions and 17 minutes each session) of Hypoventilation Therapy, while the control group was just followed during this period. Emotional processing (Baker, Thomas, Thomas, Owens, 2007) and Anxiety Sensitivity (Reiss & Peterson, 1985) questionnaires were used in pre-test, post-test and follow-up as the study instruments. The data were analyzed through descriptive statistics and analysis of covariance. The results of comparing post-test scores of the two groups showed that there were significant differences in Emotional processing and Anxiety Sensitivity scores of the intervention group and the control group (p<0.01). Thus, it can be stated that Hypoventilation Therapy reduced Emotional processing and Anxiety Sensitivity in Women with Panic Disorder.

    Keywords: Hypoventilation Therapy, Emotion processing, Anxiety, Sensitivity, Panic Disorder
  • Zohreh Parsa *, Shokouh Alsadat Banijamali, Gholamreza Saramiforushani Pages 101-118
    Introduction

    Although compliance is widespread across all medical disciplines, psychiatric disorders face the greatest challenge of increasing their risk. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of community reentry program on compliance to treatment in patients with schizophrenia.

    Methods

    The statistical population of this study was all of schizophrenia patients admitted to rehabilitation centers in Tehran. Using random sampling method and random appointment with taking and exit criteria from the sample, a sample of 40 patients was selected and in the experimental group (20 persons) and control group (20 persons) were selected. In the beginning of the study, two groups of The views of age and education variables were identical. The experimental group was trained for 16 sessions, under the two-weekly community re-entry program. Subjects in the experimental and control groups responded to the Morisky treatment adherence questionnaires in the pre-test and post-test and follow up stages.

    Results

    To analyze the data, the u Mann whitney test was used and the findings showed that the patients in the group the community re-entry program showed a significant difference) U:10.500), compared to the control group after the implementation of the program, but after two months of follow up, there was no significant difference (U:70.500), in follow up score between the two groups.

    Conclusion

    Despite the current limitations, according to the results obtained on effectiveness of the community Re-entry program on improving compliance to treatment for people with schizophrenia, implementation of this program is suggested to empower patients to manage disease and reduce relapse. the implementation of community re-entry programs is recommended for patient empowerment and reduce of relapse.

    Keywords: Community re-entry program, Schizophrenia, Compliance, Empowerment, relapse
  • Mohsen Siavashy, Noorali Farrokhi *, Kourosh Goodarzi, Mahdi Roozbahani Pages 119-143

    The purpose of this study is to compare the effectiveness of therapy by the help of a pet animal with play therapy in school children with behavioral disorders.   The present study was applied regarding its purpose and is semi-experimental with three groups and pre- and post-tests. The statistical population included all male school students who attended to the Education Counseling Center and Mahan Counseling Center and were identified to have behavioral disorders. The sample of the study was divided into one control group and two experimental groups, each including 15 participants with entry criteria, selected based on random sampling. For evaluating behavioral disorders in them, Rutter questionnaire (teacher scale) was used. Ten treatments sessions were held with the involvement of a pet animal for the first experimental group, based on the suggested content materials of Parish-Plus (2016) and Fine (2015). The content materials for play therapy with the second experimental group was developed and presented in 10 treatment sessions based on the suggestions of Cdauson and Sceffer (2010). To test the hypotheses of the study, one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests were run using SPSS. The results indicated that both therapy methods were effective for reducing behavioral disorders. No significant difference was observed between the two methods regarding the reducing role in behavioral disorders. It seems that both play therapy and therapy with the help of a pet animal had significant effects on reducing behavioral disorders in school children.

    Keywords: Comparison, Effectiveness, Behavioral disorders, Animal-Assisted Therapy, play therapy